مراسم عروسی: جشن پیوند عشق و آغاز زندگی مشترک
یکی از مهمترین و خاص ترین مراسم ها ، مراسم عروسی می باشد . این جشن درواقع تعهد دو نفر است ،برای ایجاد یک زندگی مشترک می باشد.این مراسم در فرهنگ های مختلف نمادی از تعهد و آغاز یک زندگی مشترک می باشد.دراین مطلب سعی می کنیم تا جنبه های مختلف این مراسم را برای شما بیان کنیم.
تاریخچه مراسم عروسی
قدمت عروسی گرفتن بسیار زیاد می باشد. در قدیم عروسی علاوه بر پیوند دو نفر ،پیوند بین دو خانواده ، دو قبیله ،حتی دو کشور بوده است. مراسم عروسی باعث جلوگیری از جنگ ها و اختلاف ها بین قبایل و کشورها و خانواده ها می شده است.
در ایران باستان هم این مراسم دارای آداب و رسوم مخصوص به خود بوده است که چند روز مراسم به طول می انجامید. امروزه هم آداب قدیم با کمی تغییرات وجود دارد.
مراحل برگزاری مراسم عروسی
این مراسم نیازمند برنامه ریزی دقیق می باشد و ریزه کاری های زیادی دارد. شامل مراحل زیر می باشد.
خواستگاری و بله برون:
گام نخست برای مراسم ازدواج ،خواستگاری می باشد که در این مراسم خانواده ها با هم آشنا می شوند .در مورد شرایط و مسائل ازدواج صحبت می کنند . قول و قرارهایی می گذارند و درباره نحوه مراسم ازدواج پشنهادها و توثعات خود را بیان می کنند.
نامزدی:
بعد از اینکه توافقات مورد قبول قرار گرفت و دو نفر به همرا خانواده ها به این وصلت رضایت دادند ، برای آشنایی بیشتر و همچنین انجام کارها و مشورت بیشتر یک جشن کوچکی گرفته می شود که به آن مراسم نامزدی هم گفته می شود.
عقد:
مهمترین بخش که برای اینکه دو نفر از نظر شرعی و همچنین قانونی همسر یکدیگر شوند را گویند. در این بخش شخصی به نام عاقد با خواندن صیغه محرمیت و همچنین انجام امور مربوط به سند ازدواج دو نفر را زن وشوهر اعلام می کند .که می توانید ساده یا مجلل این مراسم را بگیرید.
جشن عروسی:
در واقع مراسم اصلی جشن می باشد که با دعوت از دوستان وبستگان آشنایان شروع می شود . در این مراسم با صرف شام و شیرینی و پذیرایی و موسیقی همراه می باشد.
برنامهریزی مراسم عروسی
برای اینکه یک جشن خوب و خاطره انگیزی برای همه مهمانان ایجاد شود علاوه بر برنامه ریزی دقیق نیازمند توجه به نکات ریز می باشد. برای این مراسم باید مراحل زیر را با دقت و وسواس خاصی انجام دهید:
انتخاب تاریخ و مکان:
باید زمان مناسب و مکان درست را برای مراسم انتخاب کرد.مکان مورد نظر باید دارای پارکینگ به اندازه تعداد مهمانان و همچنین دسترسی آسان داشته باشد. از نظر زمان هم باید زمانی را درنظر گرفت که مهمانان مشکلی با آن تاریخ نداشته باشند .
تعیین بودجه:
شما باید بودجه مدنظر خود را مشخص کنید و با توجه به آن اقدام به برگزاری مراسم نمایید . ممکن است بعضی کارها که بخواهید انجام دهید با بودجه شما تناسب نداشته باشد و نیاز به اولویت بندی داشته باشید.
دعوت از مهمانان:
نوشتن لیست مهمانان و ارسال دعوت نامه برای آنها از کارهای مهم می باشد.بهتر است 3 تا 4 هفته قبل از مراسم دعوت نامه ها ارسال شود.
اگر مهمان شما خارج از شهر شما هستند 6 تا 8 هفته قبل و اگر مهمانان شما خارج از کشور هستند 3 تا 4 ماه قبل دعوت نامه ها را برای آنها ارسال کنید. تا زمان کافی برای مهیا کردن شرایط برای حضور در مراسم را داشته باشند.
انتخاب تشریفات:
شما باید از مدتی قبل تشریفات که شامل غذا ،موسیقی ، عکاسی و فیلمبرداری و همچنین گل آرایی و .. است را هماهنگ کنید. اگر شما تالار گرفته باشید معمولا تشریفات کاملی را دارند که با درخواست شما انجام می پذیرد .استفاده از اسپری برف شادی هنگام ورود عروس و داماد بسیار زیبا می باشد.
لباس عروس و داماد
یکی دیگر از کارهایی که قبل از مراسم باید صورت گرفت تهیه لباس عروس داماد می باشد .لباس عروس را می توانید بخرید یا اجاره کنید .لباس عروس به طور معمول سفید می باشد که نشانه پاکی و معصومیت می باشد. برخی عروس ها لباس غیر سفید سفارش می دهند. لباس داماد کت و شلوار می باشد که حالت رسمی داشته باشد.
تشریفات و پذیرایی
باید توجه کنید که یکی از موارد مهم در ایجاد یک شب دلپذیر برای مهمانان ،پذیرایی می باشد که معمولاً شامل موارد زیر می باشد:
– پذیرایی اولیه با شیرینی و نوشیدنی
– شام یا ناهار
– کیک عروسی
– دسر و میوه
از عانصر و فعالیت های یک مراسم عروسی موزیک و رقص می باشد. این کار باعث نشاط و شادی مهمانان می شود.
رسوم و سنتهای عروسی
هر فرهنگ و منطقهای رسوم خاص خود را در مراسم عروسی دارد. برخی از رسوم رایج در ایران عبارتند از:
هر شهری از ایران دارای رسم ورسوم خاص خود برای جشن عروسی می باشد چند تا از رسوم که در بیشتر مناطق ایران انجام می شود ،در زیر بیان شده است:
حنابندان: به مراسمی که روز قبل از عروسی می گیرند و دست و پای عروس و داماد را در حنا قرار می دهند .
پاتختی: بعد از عروسی مهمانان در خانه عروس و داماد می آیند ومعمولا خانم ها حضور دارند .کادویی هم به آنها می دهند.
عسل خوران: یکی از این آداب عسل خوران می باشد که عروس و داماد در شب عروسی مقداری عسل میل می کنند.
هزینههای مراسم عروسی
یکی از مسائل مهم این است که بتوانید هزینه ها را پوشش دهید و بر مبنای بودجه خود هزینه کنید.هزینه های عروسی شامل موارد زیر می باشد.
– اجاره سالن یا باغ
– تشریفات و پذیرایی
– لباس عروس و داماد
– عکاسی و فیلمبرداری
– موسیقی و سرگرمی
– گلآرایی و دکوراسیون
– خرید حلقههای ازدواج
نکات مهم در برگزاری مراسم عروسی
برای اینکه یک مراسم خوب و شایسته برگزار شود توجه به نکات زیر ضروری می باشد:
برنامهریزی به موقع: لازم است حداقل 6 ماه قبل از برگزاری مراسم عروسی برنامه ریزی را شروع نمایید.
انعطافپذیری: باید انعطاف پذیر و خونسرد باشید .زیرا ممکن است بعضی برنامه ها تغییر یا لغو شود.
توجه به خواستههای طرفین: توجه به سلایق و علایق دو طرف را باید مورد توجه قرار دهید و باید تعادلی بین خواسته های طرفین ایجاد کرد.
مدیریت استرس: سعی کنید در کارها از دیگران کمک و همفکری بگیرید تا استرس کمتری داشته باشید.
عروسیهای مدرن و تغییرات امروزی
امروزه در مراسم های عروسی تغییرات زیادی به وجود آمده که نمونه هایی از این تغییرات در زیر بیان شده است:
– مکان عروسی در جاهای غیرمعمول و خاص
– به کار گیری تکنولوژی های جدید درمراسم
– جنبه های زیست محیطی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد
– تلفیقی از آداب و رسوم های مختلف
نتیجهگیری
توجه به این نکته که عروسی تنها یک جشن نیست بلکه آغاز زندگی دو نفر می باشد. برنامه ریزی دقیق برای برگزاری یک مراسم عروسی خوب بسیار ضروری می باشد.توجه به خواسته های طرفین و تعادل بین سنت و مدرنیته می تواند یک مراسم زیبا و دلپذیر ایجاد شود.