گیربکس اتوماتیک: تحولی در صنعت خودرو
یکی از مهمترین اختراعات در صنعت خودروسازی اختراع گیربکس اتوماتیک می باشد. این گیربکس ها باعث شما تا لذت رانندگی افزایش یابد و تمرکز راننده بیشتر به جاده و مسیر باشد تا اینکه حواسش به تعویض دنده باشد. همچنین برای افرادی که می خواهند رانندگی یاد بگیرند تعویض دنده بسیار مشکل می باشد.در این مقاله درباره چگونگی اختراع ،مزایا و معایب و همچنین آینده گیربکس های اتوماتیک توضیحاتی بیان شده است.
تاریخچه گیربکس اتوماتیک
در سال 1939 اولین گیربکس اتوماتیک توسط خودرو ساز آمریکایی به نام جنرال موتورز(GM) اختراع شد.اولین خودرویی هم که از این گیربکس استفاده کرد ،اولدزموبیل نام داشت .این اختراع تحولی بزرگ در صنعت خودرو ایجاد کرد و دنده های خودرو را به صورت اتوات تغییر می داد.این تغییر در گیربکس باعث شد از آن به بعد مسیر گیربکس های اتوماتیک هموار شود.
پیشرفتهای بعدی
بعد از اختراع گیربکس اتومات دیگر کمپانی های خودروسازی به فکر توسعه و بهبود آن پرداختند.خودروسازی به نام کرایسلر در دهه 1950 یک گیربکس اتوماتیک که دارای گشتاور بالاتری بود را تولید کرد. تغییر بزرگ دیگر در دهه 1980 بود که گیربکس های اتوماتیک دارای کنترل الکتریکی شدند که از نظر دقت و کارایی بسیار پیشرفته تر بودند. در حال حاضر گیربکس ها بسیار پیشرفته شده اند و دارای سنسورها و کنترل های هوشمند می باشند.
انواع گیربکس اتوماتیک
در زیر انواع گیربکس های اتوماتیک بیان شده است.
۱. گیربکس اتوماتیک هیدرولیکی (Hydraulic Automatic Transmission)
گیربکس اتوماتیک هیدرولیکی از روغن هیدرولیک با فشار بالا برای تغییر دنده ها استفاده می کند.این گیربکس قدیمی هنوز هم با توجه به سادگی و اطمینان بالا در عملکرد هنوز هم در بعضی خودروها استفاده می شود.این گیربکس از ترکیب نیروی مکانیکی و هیدرولیکی برای تعویض دنده ها استفاده می کند. عملیات هیدرولیکی در خودروهای پیشرفته توسط کامپیوتر خودرو کنترل می شود.
۲. گیربکس اتوماتیک دوکلاچه (Dual-Clutch Transmission – DCT)
طرز کار گیربکس های دو کلاچه به این صورت است که از دو کلاچ برای تغییر دنده استفاده می کنند .یک کلاچ برای دنده های فرد و کلاچ دیگر برای دنده های زوج استفاده می شود. بودن دو کلاچ باعث سرعت در تعویض دنده می شود .به طور معمول از این نوع گیربکس ها در خودروهای اسپرت برای کاهش زمان تعویض دنده و کارایی بالاتر استفاده می کنند.
۳. گیربکس اتوماتیک متغیر پیوسته (Continuously Variable Transmission – CVT)
این گیربکس ها به جای استفاده از دنده های ثابت ، از تسمه و پولی برای تغییر دنده استفاده می کند.این نوع گیربکس ها باعث کاهش مصرف سوخت می شوند.این گیربکس ها به دلیل نرمی و آرامش در رانندگی ، برای خودرهای هیبریدی و شهری مناسب می باشد.
۴. گیربکس اتوماتیک رباتیک (Automated Manual Transmission – AMT)
این نوع از گیربکس ها در واقع همان گیربکس دستی است که به طور اتومات یا خودکار عمل می کند.در این گیربکس عمگرهای الکترومکانیکی (عملگرهای مکانیکی در واقع همان عملگرهای مکانیکی هستند که دسته کنترل آنها توسط موتور الکتریکی کار می کند) وظیفه تعویض دنده ها را به عهده دارند.از این گیربکس در خودروهای اقتصادی یا ارزان استفاده می شود.همانطور که گفته شد این گیربکس ارزان می باشد اما به خوبی بقیه نمی باشد.
مزایای گیربکس اتوماتیک
گیربکس های اتوات دارای مزایای هستند که در زیر بیان شده است.
۱. راحتی و آسایش
مهمترین کارکرد یا مزیت این نوع گیربکس راحتی که برای راننده مخصوصا برای افرارد تازه کار ایجاد می کند. اینکه پای چپ شما در ترافیک های سنگین درد نمی گیرد و همچنین در حرکت حواستان به مسیر می باشد تا تعویض دنده از مزایای این نوع گیربکس می باشد.
۲. کاهش خستگی راننده
همانطور که گفته شده اینکه نیاز ندارید تا پایتان بر روی کلاچ فشار بیاورد و با دست خود دنده را تعویض کنید باعث می شود در ترافیک احساس خستگی کمتری کنید .همچنین باعث می شود تا کمتر عصبانی شوید.
۳. بهبود مصرف سوخت
در بعضی از گیربکس های اتومات مانند گیربکس اتوماتیک متغیر پیوسته باعث می شود تا مصرف سوخت شما بهینه و کاهش پیدا کند. در گیربکس های پیشرفته حتی گیربکس خود را با نوع رانندگی شما تطابق پیدا کرده تا مصرف سوخت به بهینه ترین حالت مصرف شود.
۴. افزایش طول عمر موتور
گیربکس های اتومات با تعویض درست و به موقع دنده باعث کاهش فشار بر روی موتور می شوند . این کاهش فشار باعث افزایش عمر موتور می شود. در نتیجه باعث کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری موتور هم می شود.
معایب گیربکس اتوماتیک
همانطور که این گیربکس دارای مزایا می باشد.معایبی هم دارد که در زیر به آنها اشاره شده است:
۱. هزینه بالاتر
گیربکس های اتومات نسبت به گیربکس های دستی دارای هزینه های بیشتری چه از نظر هزینه اولیه و هم تعمیر نگهداری می باشند. همچنین مصرف سوخت بالاتری هم دارند. با پیشرفت علم این هزینه درحال کاهش می باشد.
۲. پیچیدگی فنی
به لحاظ تکنولوژی و فنی پیچیده تر از گیربکس های دستی می باشند .در نتیجه نیاز به تخصص در تعمیر و نگهداری نها وجود دارد .شخص تعمیرکار باید دارای تخصص و تجهیزات مناسب باشد. در نتیجه هزینه تعمیراتو نگهداری بیشتر می باشد.
۳. کاهش کنترل راننده
برای بسیاری از رانندگان و مخصوصا حرفه ای ها که دوست دارند کنترل خودرو در اختیار آنها باشند مناسب نیست . برای این افراد لذت رانندگی کمتر از خودروهای دنده دستی می باشد.
آینده گیربکس اتوماتیک
در زیر درباره آینده گیربکس های اتوماتیک توضیحاتی گفته شده است.
۱. توسعه گیربکس های الکتریکی
با تولید بیشتر خودروهای هیبریدی و الکتریکی ،گیربکس های اتوماتیک هم به این سمت برای تطبیق با این خودروها گام بر می دارند. گیربوکس های اتومات که برای خودروهای الکتریکی تولید می شوند از سیستم های سادهتر و همچنین کارآمدتر استفاده می کنند.
۲. هوشمندسازی گیربکس ها
با وجود گسترش هوش مصنوعی و به کار گیری این تکنولوژی در بسیاری از وسایل و ابزارهای ما، خودرو نیز از این قائده خارج نمی باشد. تولید گیربوکس هایی که با به کار گیری هوش مصنوعی می توانید با توجه به شرایط رانندگی،نوع مسیر،ترافیک و .. بهترین و کارآمدترین دنده را انتخاب نمایند.
۳. افزایش قابلیتهای اتصال
با پیشرفت هایی که در حوزه اینترنت اشیاء(loT) صورت گرفته ،خودروسازان در حال توسعه ارتباط بین خودروها و مسیر هستند.گیربکس ها هم با ارتباط با مسیر و خودروهای دیگر میزان سرعت را تنظیم می کنند.
نتیجه گیری
با توجه به مطالبی که در این مقاله گفته شد .گیربکس اتوماتیک همانند انژکتور (برای شستشوی انژکتور از اسپری انژکتورشور استفاده نمایید) یک تحول بزرگ در صنعت خودرو می باشد. این دستاورد باعث راحتی میلیون ها راننده شده است. این گیربکس دارای مزایا و معایب مانند گران بودن خرید و نگهداری آن می باشد.