سیستم سوخت رسانی و نحوه عملکرد آنها

همانطور که از نامش مشخص است سیستم سوخت رسانی وظیفه تامین سوخت مورد نیاز برای موتور می باشد . که شامل ذخیره سوخت ، انتقال به موتور و مخلوط کردن مناسب سوخت و هوا می باشد .در این مقاله درباره اجزای تشکیل دهنده و وظیفه هرکدام توضیحاتی ارائه شده است که با مطالعه آن  درباره عملکرد و اجزاء سوخت رسانی اطلاعاتی کسب خواهید کرد.

باک سوخت:

اولین جزء تشکیل دهنده سوخت باک خودرو می باشد که وظیفه آن نگهداری سوخت می باشد. امروزه باک را از فولاد ضد زنگ می سازند . در بعضی ماشین های مدرن تر ، باک از جنس پلاستیک مقاوم می باشد. یکی از کارهای مهم بک جلوگیری از انتشار بخارات سوخت می باشد. در باک خورو های امروزی پمپ سوخت هم وجود دارد. یک قطعه دیگر گیج یا شناور وجود داردکه وظیفه آن نشان دادن میزان سوخت موجود در باک می باشد.

پمپ سوخت:

یکی از اجزاء مهم سیستم سوخت رسانی پمپ سوخت می باشد. در ماشین های قدیمی به صورت مکانیکی بود که در کنار موتور قرارمی گرفت ولی در خودروهای امروزی پمپ سوخت در باک خودرو قرار دارند والکتریکی می باشند. پمپ سوخت باعث می شود تا سوخت از باک به طرف موتور انتقال یابد. پمپ ها دارای صافی می باشند که از ورود ناخالصی های بزرگ به سیستم سوخت رسانی جلوگیری می کند.

فیلتر سوخت:

قطعه دیگری که بعد از پمپ سوخت و در نزدیکی موتور قرار دارد صافی یا فیلتر سوخت نام دارد. وظیفه آن جداسازی ذرات و ناخالصی های ریز از سوخت می باشد. جزء اصلی صافی سوخت از کاغذ فیلتر تشکیل شده است که سوخت با عبور از این کاغذ ناخاصی ها جدا می شود. صافی سوخت از بروز خسارت و گرفتگی انژکتور و اجزای سیستم سوخت جلوگیری می کند.

ریل سوخت:

قطعه ای که سوخت با فشار را به انژکتور می رساند ریل سوخت نام دارد. این قطعه ای مهم در سیستم سوخت رسانی می باشد که فشار سوخت در به صورت مطلوب نگه می دارد . اگر فشار سوخت بالا رود از طریق یک مسیر برگشت فشار بیش از حد به باک بر می گردد.کیفیت این قطعه باید در برابر فشار و همچنین حرارت ،بالا باشد تا زود خراب نشود.

انژکتورها:

در قدیم وظیفه انتقال سوخت به داخل محفظه احتراق به عهده کاربراتور بود .اما امروزه این وظیفه توسط انژکتور انجام می شود.هر انژکتور از سوزنی تشکیل شده است که با فرمانی که از کامپیوتر خودرو(ecu) می گیرد سوخت را به صورت پودر به محفظه احتراق انتقال می دهد. شما برای تفاوت بین انژکتور و کاربراتور می توانید مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.

یکی از کارهای مهم برای اینکه انژکتور شما سلامت کار کند استفاده از انژکتور شور برای از بین بردن مواد اضافی از سطح انژکتور می باشد.

سنسورها و سیستم کنترل:

در خوروهای امروزی برای ترکیب بهینه سوخت و هوا از تعداد زیادی سنسور استفاده می شود .این سنسورها اطلاعات را به کامپیوتر ماشین (ECU) ارسال می کنند . کامپیوتر خورو بهترین ترکیب سوخت و هوا را اعمال کنید .

در زیر تعدادی از این سنسورها و همچنین وظیفه آنها بیان شده است.

1- سنسور دمای مایع خنک‌کننده ECT :وظیفه این سنسور اندازه گیری دمای موتور می باشد.

2- سنسور موقعیت میل‌لنگ  CKP: سرعت و موقعیت چرخش موتور را مشخص می کند.

3- سنسور اکسیژن (Lambda): اندازه گیری اکسیژن در گازهای خروجی را انجام می دهد.

4- سنسور فشار مطلق مانیفولد (MAP ):میزان فشار هوای ورودی به موتور را اندازه گیری می کند.

5- سنسور دمای هوای ورودی (IAT): اندازه گیری میزان دمای هوای ورودی را انجام می دهد.

کنیستر:

کنیستر یک محفظه ای است که از زغال فعال پر می شود. وظیفه آن این است که بخارات سوخت را به خود جذب کند و در هنگام کار کرد خورو آنها را به منیفولد انتقال می دهد. در واقع با وظیفه ای که کنیستر دارد اولا از هدر رفتن سوخت به صورت بخار جلوگیری شده و مهمتر از آن از انفجار بر اثر این بخارات جلوگیری می کند.

نحوه عملکرد کلی سیستم:

سیستم سوخت رسانی به این صورت کار میکند. اول سوخت از باک توسط پمپ پمپاژ می شود .پس از عبور از صافی یا فیلتر سوخت وارد ریل سوخت می شود .انژکتور با توجه به فرمان کامپیوتر ماشین پاشش را در محفظه سوخت انجام می دهند.کامپیوتر سوخت با توجه به اطلاعاتی که از سنسورها می گیرد مقدار و زمان پاشش را مشخص می کند.

نقش ECU در کنترل سیستم سوخت رسانی:

کامپیوتر خورو با داده هایی که از سنسورها دریافت می کند فرآیندهای زیر را انجام می دهد:

– مشخص کردن زمان پاشش سوخت

– میزان زمان پاشش سوخت چقدر باشد

– مشخص می کند پاشش یک یا چند مرحله ای باشد

– میزان فشار پاشش چقدر باشد.

– در خوروهای پیشرفته که سیستم سوخت رسانی پیشرفته دارند زاویه پاشش را هم مشخص می کند.

عیب‌یابی پیشرفته:

در زیر مشکلات سیستم سوخت رسانی و دلایل آن گفته شده است:

۱. مصرف سوخت بالا:

– فیلتر هوا دچار گرفتگی شده است یا کثیف می باشد که هوا خوب می رسد.

– سنسور اکسیژن خراب شده است

– فشار سوخت تنظیم نمی باشد.

۲. استارت سخت:

– خرابی یا نیم سوز شدن پمپ سوخت

– سوراخ بودن مسیر سوخت یا به عبارتی وجود نشتی

– کثیف بودن یا گرفتگی صافی سوخت

۳. کاهش قدرت:

– کثیف بودن یا گرفتگی انژکتورها

– فشار سوخت دچار افت شده است

– سنسورها خراب شده است و به درستی کار نمی کنند.

نگهداری و عیب‌یابی:

برای اینکه سیستم سوخت رسانی به درستی کار کند نیاز به بررسی منظم و تعویض قطعات مصرفی مانند فیلتر سوخت دارد. استفاده از سوخت مناسب بسیار اهمیت دارد. شستشوی انژکتورها بعد از 60000 کیلومتر انجام شود . شما می توانید با استفاده از اسپری انژکتور شور اینکار را انجام دهید.

نتیجه‌گیری:

شما در این مقاله با عملکرد و قطعات سیستم سوخت رسانی آشنا شدید . این باعث می شود تا در صورت ایجاد مشکل سریع نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید تا از بروز خسارت های سنگین تر جلوگیری نمایید. بررسی سیستم از وجود نشتی یا کثیفی سنسورها را باید انجام داد. با باکی که سوخت کمی دارد زیاد پیمایش نداشته باشید چون علاوه بر اینکه ناخالصی های تک باک را وارد سیستم می کند باعث می شود تا پمپ بنزین هم بسوزد.(پمپ بنزین در ماشین های جدید در باک قرار دارند و سوخت درون باک باعث خنک شدن آن می شود)

About The Author

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Cart
Your cart is currently empty.