حقایق جذاب و کمتر شنیدهشده درباره تاریخچه و آداب و رسوم عید نوروز در ایران
عید نوروز، یکی از کهنترین و باشکوهترین جشنها در جهان است . این جشن مختص فارسی زبانان و مخصوصا ایرانی ها میباشد. این جشن هر ساله با آغاز بهار و تحویل سال شروع میشود. این جشن نماد تازه شدن و سرزندگی و تولد دوباره طبیعت و سرسبزی است. این جشن در فرهنگ چند هزار ساله ایرانی ها میباشد. در این مقاله، به حقایق جذاب و کمتر شنیدهشده درباره تاریخچه و آداب و رسوم نوروز میپردازیم ، اطلاعاتی به شما میدهیم که تاحالا نشنیده اید یا کمتر به گوش خود شنیده اید.

۱. نوروز، جشنی با قدمت بیش از ۳۰۰۰ سال
جشن نوروز به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. بر اساس اسناد و مدارک تاریخی و تحقیقات مورخین، نوروز در زمان پادشاهی هخامنشیان به یک جشن ملی تبدیل شد. هخامنشیان نوروز را هم یک جشن بزرگ میدانستند و هم یک نماد همبستگی. اگر در کتیبه هایی که از زمان هخامنشی با دقت بنگرید آثار جشن های نوروزی را میتوانید ببینید.
۲. نوروز و ستارهشناسی
در گذشته، ایرانیان از تقویم خورشیدی استفاده میکردند. آنها به این حقیقت رسیدند که که نوروز دقیقاً با اعتدال بهاری، یعنی زمانی که طول روز و شب برابر میشود، همزمان است. در واقع در روز تحویل سال طول روز و طول شب به یک اندازه میباشد و از بهار کم کم طول روز بیشتر میشود و بر خلاف زمستان ، شب ها کوتاهتر میشود. این پدیده نجومی بسیار شگفت انگیز است و تمامی منجمان از این که ایرانیان این روز را برای تحویل سال نو انتخاب کرده اند به وجد می آیند.نقش نور و رنگ سفید برف در بهبود خلق و روحیه
۳. سفره هفتسین، نمادی از عناصر طبیعت
سفره هفتسین یکی از معروف ترین و مشهورترین آداب در جهان و نزد ایرانیان میباشد. اما آیا میدانید که هر یک از اجزای این سفره معنای خاصی دارد؟ برای مثال:
- سبزه: نماد تولد و زندگی دوباره و نو شدن
- سنجد: نماد عشق و محبت
- سمنو: نماد مقاومت و نیرومندی
- سیر: نماد تندرستی
- سیب: نماد زیبایی و درخشندگی و سلامتی
- سماق: نماد زندگی
- سرکه: نماد صبوری
جالب اینجاست که در گذشته، به جای هفتسین، سفرهای به نام هفتشین نیز وجود داشت که شامل شمع، شیر، شکر، شراب، شهد، شمشاد و شانه بود.

۴. نوروز در ادبیات و شعر فارسی
شاعران بزرگی مانند فردوسی، حافظ، سعدی و مولوی در اشعار خود در مورد نوروز سخن گفته اند. برای مثال، فردوسی در شاهنامه، میگوید که جمشید نوروز را در ایران جشن میگرفت. همچنین، حافظ در غزلیات خود سال نو نوروز را برای آشتی کردن بسیار محترم و نیکو میدانست.
۵. نوروز و آیینهای باستانی
در گذشته ایین ها و رسومات مختلفی در نوروز وجود داشت که امروزه کمتر پرداخته میشود
- میرنوروزی: یک شخص به صورت نمادین و به صورت موقت چند روزی پادشاه میشود و این روش نمادی از عدالت و برابری است.
- کوسهبرنشین: فردی لباس های عجیب مبپوشد و به خیابان می آید و مردم را سرگرم میکند.این کار باعث خبر آمدن نوروز و شادی بین مردم میشود.
- تحول آداب شادمانی؛ از نقل و نبات تا اسپری برف شادی
۶. نوروز در فرهنگهای دیگر
در سال ۲۰۱۰، سازمان ملل متحد نوروز یک جشن جهانی ثبت کرد و ۲۱ مارس را روز عید نوروز اختصاص داد. علاوه بر ایران کشوهایی مانند افغانستان، تاجیکستان، آذربایجان و ترکمنستان و بخش هایی از چین و هند و پاکستان هم این روز را جشن میگیرند.

۷. نوروز و آیینهای مذهبی
نوروز در دین زرتشت جایگاه ویژه ای دارد و زرتشتیان این روز را بسیار مقدس میدانند.
نتیجه گیری
روزهایی که به صورت نمادین مشخص میشود باعث شورنشاط و حال خوب بین مردم میشود. بهتر است از هر فرصتی برای شادی استفاده کنیم و همچنین سنت های گذشته خود را به خوبی برگزار کنیم. این سنت ها باعث حال خوب بین ما ادمها میشود و همبستگی را بالاتر میبرد و دلها را به همدیگر نزدیکتر میکند. در نظر داشته باشیم که در نوروز باعث آسیب رساندن به طبیعت نشویم. برای برگذاری جشنهامون از تجهیزات مناسب مثل اسپری های برف شادی، بادکنک و … استفاده کنیم. نیاز به هزینه های زیاد برای برگزاری جشن نیست. تفاوتهای بین اسپری برف شادی و دیگر محصولات تزئینی