تکامل صنعت چسب: از کشف اتفاقی تا انقلاب صنعتی
در این مطلب درباره تکامل صنعت چسب و تاریخچه آن توضیحاتی گفته شده است.ما در زندگی روزمره همواره نیاز به چسب داریم .برای چسباندن دو تکه کاغذ یا یک وسیله شکسته و موارد بسیاری که نبود چسب ،زندگی را برای ما سخت می کند.در این مقاله از کشف چسب تا استفاده در صنعت بررسی شده است.
ریشههای باستانی چسب
اولین نشانه ها از استفاده از چسب به انسان های نئاندرتال در حدود 200 هزارسال پیش بر می گردد که آثاری از آنها در غارهایی در کشور اسپانیا کشف شده است. در آن زمانها از صمغ دختان ، قیر که در طبیعت وجود داشت و همچنین موم زنبور برای استفاده در ابزارات شکار خود استفاده می کردند.
چسبهای طبیعی در تمدنهای باستانی
بعد از انسان های نخستین در تمدن های باستانی مانند رم ، یونان و مصر از چسب های طبیعی استفاده می کردند که در زیر بیان شده است:
– مصریان که زندگی بعد از مرگ بسیار معتقد بودند مردگان خود را با صمغ های گیاهی که مانند چسب بود مومیایی می کردند.
– یونانی ها از چسب های که از پروتئین حیوانی گرفته می شد برای ساخت مجسمه ها و ادوات جنگی استفاده می کردند.
– رومی ها هم مانند یونانی ها از پروتئین برا ی ساختمان سازی و ساخت ابزار آلات استفاده می کردند.
نکته در اینجا می باشد که حتی در زمان های باستان نیز نیاز به چسب وجود داشته و تمام تلاش خود را برای ایجاد چسب های بهتر انجام می دادند.
اگر تمایل داشتید میتوانید مطلب مربوط به تاریخچه پیدایش فندک را بخوانید.
انقلاب صنعتی و ظهور چسبهای مدرن
در پایان قرن 18 و شروع انقلاب صنعتی تحولات عمده ای در صنعت چسب و تولید آن اتفاق افتاد:
شخصی به نام هنری هاتچینسون اولین چسب مصنوعی را در سال 1690 از ترکیب پودرسنگ گچ و روغن کتان درست کرد.این یک اتفاق مهم در صنعت چسب بود.
با پیشرفت علم مخصوصا علم شیمی تحولات زیادی در تولید چسب اتفاق افتاد.
جاستین فون لیبیگ در سال 1945 چسب بر مبنای پروتئین را توسعه داد. شخصی به نام جورج مکسیمیلیان بایرل چسبی را بر مبنای لاستیک تولید کرد .لئو هندریک باکلند توانست اولین چسب را بر مبنای فنول تولید کند.(برترین چسب های ایران)
تاریخچه ساخت چسب های فوری
در جنگ جهانی دوم دکتر هری کوور با همکارانش بر روی نشانه گیر های شفاف برای تفنگ ها کار می کردند که به صورت تصادفی محصولی را با سیانو آکریلات ها درست کردند که باعث چسبیدن مواد می شد . همین مسئله باعث بروز مشکلاتی برای آنها شد .اما تصمیم گرفتند تا با تحقیقات بیشتر این مشکل را به یک فرصت تبدیل کنند. آنها توانستند که یک چسب مقاوم و کاربردی ایجاد کنند.
این مطلب را باید گفت که پس از جنگ جهانی تحقیقات زیادی درباره چسب های فوری صورت گرفت که بعدا از این چسب برای جلوگیری از خون ریزی سربازان در جنگ استفاده می شده است.
اولین چسب فوری در سال 1958 به بازار معرفی شد. ابتدا چسب ها برای کاربردهای تخصصی ساخته می شد. با این فرمول چسب های زیادی با نام های مختلف تولید و به بازار عرضه شد.
تکامل صنعت چسب زمان زیادی طول کشیده است.
مکانیسم عملکرد
چسب های فوری که بر مبنای سیانوآکریلات ساخته شده است با رطوبت حتی رطوبت موجود در هوا هم باشد واکنش می دهند.این واکنش به این صورت می باشد که مولکول های کوچک به شکل زنجیره های پلیمری بلند تغییر می کنند که باعث ایجاد یک پیوند قوی می شود. جالب است که بدانید برای این واکنش که در دمای محیط انجام می گیرد نیاز به کاتالیزور نمی باشد.
تأثیر بر صنعت و جامعه
تولید چسب های فوری در صنایع مختلف خودرو سازی ، پلاستیک و … بسیار بهره وری را بالا برد. از این محصول در خانه ها هم به شدت کاربرد دارد. در این نوع چسب نیاز به زمان خشک شدن بسیار کاهش می یابد .
پیشرفتهای معاصر
امروزه تحقیقات زیادی درباره ساخت چسب های فوری صورت می گیرد تا با فرمولاسیون جدید قابلیت های بیشتر و بهتری ایجاد شود که در ذیل به بعضی از آنها بیان شده است:
– تولید چسب های که در برابر حرارت و رطوبت مقاومت بالایی داشته باشند.
– ایجاد فرمول هایی که چسب تولیدی دوستدار محیط زیست باشد و در طبیعت تجزیه پذیر باشند
– قابل کنترل بودن چسب های تولیدی
– ایجاد چسب هایی که بتوانند الکتریسیته را از خود عبور دهند
چالشهای زیستمحیطی و راهحلها
یکی از مهمترین موضوعات که دانشمندان و افراد متخصص در حال کار بر روی آن می باشند تجزیه پذیری چسب ها می باشد. چسب های قدیمی با فرمولاسیونی که دارند به سختی در طبیعت تجزیه می شوند و این یک مسئله بزرگ می باشد .
ایمنی و کاربرد صحیح
چسب همانطور که می دانیم از مواد شیمیایی و حلال ها تشکیل شده است، پس برای پوست و چشم مضر می باشد . شما باید نکات ایمن را در استفاده از چسب رعایت کنید تا به خود و دیگران صدمه ای وارد نشود . در ذیل موارد مهم ایمنی بیان شده است:
– محیط باز یا دارای تهویه مناسب باشد
– مواظب باشید تا با پوست یا چشم شما تماس نداشته باشد
– از دسترس کودکان دور نگهدارید
– اگر نیاز بود از دستکش استفاده کنید
آینده چسبهای فوری
با پیشرفت علم به نظر می رسد آینده بهتری برای چسب ها باشد تا محصولات با کیفیت تر و گسترش کاربردهای گوناگون باشد :
– تولید چسب هایی که بتوانند خود را ترمیم کنند
– چسب های مقاوم تر در برابر محیط
– دوستدار محیط زیست
– استفاده در پزشکی بیشتر شود
نتیجهگیری
همانطور که در این مقاله گفته شد از قدیم انسان برای اتصال دو قطعه نیاز به چسب داشته است تا امروز که چسب هایی با قدرت بالا و مقاوم در برابر حرارت و عوامل محیطی تولید می شود.به این نکته باید توجه کرد که نیاز به چسب هر روزه بیشتر می شود. در هنگام استفاده نکات ایمنی را رعایت کنید و بدانید هر چسبی برای چه کاربردی می باشد. در اینجا درباره تکامل صنعت چسب و زمان زیادی که طول کشید تا چسب های امروزی تولید شود.